10 goede redenen om Hoogstraten te bezoeken met kids

Hoogstraten, onze eigen gemeente, is vooral bekend voor de aardbeien. Maar wat velen niet weten is dat deze streek speeltuinen, wandelroutes, zwemvijvers, kunst en cultuur te bieden heeft! Eerlijk gezegd, tot voor corona wist ik het zelf ook niet zo goed. Maar gedurende die twee jaar zijn we volop op ontdekking gegaan.

Plots ontdekten we het ene speelbos na het andere, net om de hoek. We lieten ons verbazen door de rijke geschiedenis van de regio. Maar we werden nog het meest omvergeblazen door de wondermooie natuur. Kijk hieronder wat te doen is en plan zeker een uitstapje naar de mooiste gemeente van de Kempen!


1. Speelbos Den Rooy

Toch onze absolute favoriet om te gaan klimmen en klauteren in de natuur. In Den Rooy kan je met de allerkleinsten het Kortebeentjespad volgens van 1,5km. Onderweg kunnen ze klimmen op boomstammen, zwieren in de bomen, bruggen bouwen over de sloot. Het pad brengt je tussen omgehakte bomen die een magisch gevoel geven. En hou goed de bordjes in de gaten. Hier krijg je leuke opdrachten, zoals bijvoorbeeld kriebeldiertjes zoeken. Kortom, fun voor heel het gezin. En pas, als je geluk heb, zie je misschien in de verte nog nieuwsgierige reetjes.

Parking:
Ulicotenseweg 54-56
2328 Meerle

2.Recreatiedomein De Mosten

Recreatiepark De Mosten verdient al een hele dag in de zomerplanning. Wat een compleet domein is dit! Met de kids kan je van start gaan met de leuke speurneuzenwandeling van 2km lang rondom de vijver. Tijdens de wandeling gaan de kleintjes op zoek naar 10 eekhoorntjes verstopt in de bomen. De map kan je in de Treehouse Bar verkrijgen. Onderweg kunnen de kids klimmen en klauteren langs het water.

De grotere kids kunnen zich gaan uitleven in het Klimpark De Mosten. Dit uitdagend parcours op hoogte is geschikt voor kids vanaf 8jaar. Er zijn wel een
40-tal klimelementen en 2 ziplines waarmee je werkelijke een sprong in het diepe waagt! Een onvergetelijke ervaring, zoveel is zeker!

In het Goodlife Cablepark kan je leren wakeboarden, waterskiën of andere coole watersporten uitproberen. Vind je het gewoon leuk om te kijken hoe anderen de golven en het parcours trotseren, dan kan je rustig een drankje nemen in de gezellige strandbar. Je waant je zo aan een meer in het zuiden van Frankrijk.

And last but not least, het recreatiedomein zelf, met een mega-speeltuin en een grote zwemvijver omgeven door de bossen. Honger of dorst lijden hoeft ook niet, want in de Treehouse Bar kan je lekker snacks, drankjes en ijsjes krijgen.

Kortom, De Mosten is al een complete daguitstap waard!

Recreatiedomein De Mosten
Hoogeind 74, 2321 Meer
4euro inkom
Openingsuren: zie website Toerisme Hoogstraten

3.Elsakker speelbos

I admit, wij hebben een zwak voor de natuur! Mocht je het nog niet weten. Het bos Elsakker staat daarom ook met glans op nummer 3. Dit wondermooie bos kleurt elk seizoen helemaal anders. Vooral tijdens het tweede deel van de zomermaanden komt het bos tot leven met de wondermooie paarse heide! In de wintermaanden verandert het bos in een waar paddenstoelenfestijn. En de allergrootste dennenappels kan je hier scoren, onder de grote boom middenin het heide-veld.

Parking:
Chaamseweg, 2328 Meerle
Elsakker route kids: 3km

4.Speeltuin bij de Paters

Zo staat speeltuin “Zevenster Bij de Paters” in de volksmond bekend. De speeltuin bij de paters is echt gericht op de allerkleinsten. Zij kunnen veilig spelen terwijl mama en papa rustig op het terras genieten. Wist je dat de paters een eigen bier hebben? Den Drevenier is een trappist met een rijke traditie die nergens anders verkrijgbaar is.

Tegenover de speeltuin vind je het “Lourdes van de Noorderkempen”, een mooi park met de grot waar velen een kaarsje komen aansteken.

Taverne de Zevenster
Dreef 42
2328 Meersel-Dreef

5.Begijnhof Hoogstraten - Unesco Werelderfgoed
Het Begijnhof in Hoogstraten, dat sinds ’98 prijkt op de lijst van Unesco Werelderfgoed, is een van de mooiste begijnhoven van België. Je kan de mooie tuin met verschillende fruitbomen vrij bezoeken, net zoals het kerkje. De driebeukige begijnhofkerk is trouwens een enorm gegeerde plek voor huwelijken. Meer nog dan de grote Sint-Katharinakerk ietsjes verder in de Vrijheid.

Het Stedelijk Museum van Hoogstraten bevindt zich ook op het Begijnhof. Het museum is het hele jaar door gratis te bezoeken. Dit geeft je ook de kans om een kijkje te nemen in een huisje van het begijnhof. Bovendien kan je boven de geschiedenis van Hoogstraten zien. De kleintjes gaan het geweldig vinden!

Begijnhof 9
2320 Hoogstraten

6.Wortel Kolonie - Unesco Werelderfgoed

Wortel Kolonie is een van de meest bijzondere natuurgebieden in Vlaanderen. Sinds vorig jaar dragen ze ook met trots de titel van Unesco Werelderfgoed dankzij de schatten van geschiedenis dat het gebied draagt. Van landloperskolonie naar gevangenissite tot uiteindelijk erfgoed! Waarom Werelderfgoed? Door de bijzondere plekken, fascinerende geschiedenis in een prachtig kader. Het bezoekerscentrum “De Klapekster” bevindt zich in de voormalige landlopersboerderij en is het vertrekpunt voor onvergetelijke wandelingen en fietstochten.


Voor de kleintjes van 4 tot 8jaar kan je bij de Klapekster een rugzakje van Ekstertje Klap ophalen. Voor de kids van 5 tot 12jaar kan je ‘Vossenstreken’ downloaden, een actieve wandelapp die je door het gebied gidst. Laat je op een speelse manier leiden door de wondermooie natuur.

7.Zelfplukdagen bij Local Harvest

Een absolute topper vind ik persoonlijk de zelfplukdagen bij Local Harvest. De kindjes werden helemaal blij van het vullen van hun emmertje met blauwe bessen. Het verhaal achter Local Harvest? No food waste, eerlijke lokale producten, ambachtelijke productie en unieke smaken! Deze stop is perfect te combineren met een wandeling in Den Rooy of Elsakker bos, die op een boogscheut van de velden van Tom & Jacqueline liggen.

8.Velofun in Hoogstraten

Hoogstraten is gekend om haar wondermooie fietspaden langs de Mark en de aarbeipaden. Een unieke en toch wel spectaculaire manier om deze paden te ontdekken is met een e-bike van de Velofun! Check zeker hun website voor meer info! Voorlopig kan ik hierover nog niet meer delen, maar over enkele weken volgt een uitgebreid verslag. Want oh yes, wij gaan op ontdekking met Velofun!

9.Speurtochten in Hoogstraten

Kids krijgen amper de kans om zich te vervelen in Hoogstraten. Visit Hoogstraten organiseert verschillende speurtochten deze zomer om op een speelse manier Hoogstraten en haar geschiedenis te ontdekken. Je kan de formulieren ophalen bij de Toeristische Dienst Hoogstraten of zelf downloaden hier.

Wij hebben zelf de “Speurtocht rond het Kasteel” gedaan. Deze wandeling van 5km brengt je naar het Kasteel van Hoogstraten, waar nu de gevangenis huist. Ondertussen ontdek je prachtige natuur en leer je meer over de geschiedenis van Hoogstraten.

Deze zomer kan je ook “Schatten van Vlieg op het Begijnhof” doen. Volg je speurneus door het Stedelijk Museum van Hoogstraten. Op ludieke manier ontdekken de kleinsten meer over het mooie begijnhof.

10.Hoogstraatse Bloesemroutes

Een keer per jaar kleuren de fruitbomen mooi roze en wit. Lees zeker onze blog over de bloesemroutes voor meer info.

Zo zie je maar, in Hoogstraten valt er altijd wel iets te beleven. En dan heb ik nog niet geschreven over de Street Art, de Sint-Catharinakerk, of leuke festivals zoals Antilliaanse Feesten, Grenspop enzovoort.
Weet je wat een enorm voordeel is in Hoogstraten? Alles ligt zo dicht bij mekaar dat je gemakkelijk verschillende activiteiten kan combineren! Blijf je toch liever overnachten, wat ik alleen maar aanbeveel, zijn er tal van leuke B&B’s in de regio.
Mocht je nog vragen hebben, vul dan gerust onderstaand formulier in.

Check ook de bucketlist van Visit Hoogstraten! Op deze printable staan nog een paar leuke uitstapjes die je op de planning kan zetten! Laat me zeker weten wat je gaat doen. En wie weet komen we mekaar deze zomer wel ergens tegen.


 
Previous
Previous

Cocooning in de bomen van het Arboretum Kalmthout

Next
Next

Voor het eerst met de Camper op reis!