Cocooning in de bomen van het Arboretum Kalmthout

Wanneer het gaat over bijzondere overnachtingen zijn we er als de kippen bij! Of als de vogeltjes? Als een vogeltje tussen de vogeltjes slapen is alleszins wat je absoluut kan ervaren in het Arboretum Kalmthout wanneer je een overnachting boekt in de Cocoon. Wat een onvergetelijke ervaring was dat!

Het Arboretum Kalmthout is sowieso een van onze favoriete plekken in de Kempen. De diversiteit aan planten en bloemen die je er vindt is ongezien. Bovendien lijkt het iedere keer weer alsof we compleet verdwalen in al dat groen. En net wanneer we denken dat we de tuin weer een beetje beter kennen, ziet het er weer compleet anders uit.

Dit was een keer een uitje voor mama en papa, gezien het een overnachting voor twee is. Maar ook een topper voor een 1-op-1 uitje met de kids, iets wat ik elk ouder aanraad trouwens. De kindjes genieten zo van volle aandacht van mama of papa. En deze nacht zullen ze nooit vergeten! Omdat Sienna toch ook graag wilde zien waar we zouden overnachten, ging zij mee de sleutel ophalen in de namiddag. Normaal gezien kan je vanaf 15u genieten van het park en de omgeving, zoals de Kalmthoutse Heide. Maar de weergoden waren ons iets minder goed gezind. Het regende pijpenstelen. Hierdoor beslisten we ietsjes later naar het Arboretum te komen, na sluitingstijd wanneer de zon door de wolken zou breken.

Dit gaf Sienna de kans om met mij op verkenning te gaan. En ze vond het geweldig! De zoektocht naar de cocoon in de regen was al een heel avontuur. En toen ze binnen een kijkje mocht nemen was ze door het dolle heen. Volgend jaar een date met onze kleine meid plannen!

Wat is er zo leuk aan? Wanneer je de poort naar de tuin opentrek, stap je in een magische wereld. Vanaf sluitingstijd heb je het hele park voor jou alleen. Het is er muisstil, geen onbekenden die ronddwalen. En de natuur ontwaakt. Plots hoor je alle vogels nog beter fluiten. Hun zangspel is magisch. Tussen het gezang hoor je een kikker kwaken, de eenden kwetteren. En als achtergrondmuziek ruisen de wind door de bomen.

De wegwijzers tonen je de kortste route naar de cocoon. Met een bolderkar konden we onze bagage gemakkelijk naar de cocoon brengen. Naast de cocoon staat een bistrotafeltje met twee stoelen. Regent het, kan je deze in de tent vlakbij de cocoon zetten. Hier kan je ook al je bagage kwijt.

Daarna startte onze urenlange verkenningstocht door de tuin. We geraakten niet uitgekeken op de kleurrijke bloemen, exotische planten, prachtige kunstwerken verspreid over de tuin. Volgens de info zouden er 60 banken aanwezig zijn in de tuin. Aan jouw de uitdaging om ze te vinden. Wij vermoeden dat we nog een keertje terug moeten om de rest te ontdekken.

Momenteel loopt er een expositie van Kappa Kunstplatform, met als titel “buitenstaanders in de tuin”. Meer dan 50 kunstenaars creëerden werk met een specifieke plek in het arboretum voor ogen. Deze kunstwerken blenden mooi samen met de natuur, precies door hun boodschap. Wist je dat je deze kunstenaars ook kan ontmoeten? Check hier wanneer!

En toen viel de avond. Omdat er geen verlichting in de tuin is, gingen we stilletjes aan naar onze cocoon. Met een ladder geraak je gemakkelijk in de cocoon die hangt hoog in de bomen. De bol wiegt zachtjes waardoor je heerlijk kan relaxen. Een muskietennet houdt eventuele ongewenste indringers weg. Maar wij hadden absoluut geen last van muggen. Neem in de zomer misschien wel een muggenspray mee. Met een gezellig lampje in de cocoon konden we de avond heerlijk afsluiten. En toen viel de nacht en werd het… muisstil.

Het was fan-tas-tisch! Ronald en ik hebben echt geweldig geslapen. Maar het hoogte punt kwam ’s ochtends vroeg bij het krieken van de dag. We werden stilletjes gewekt door de vogels die enthousiast aan de zonnige ochtend begonnen! Het was vroeg, heel vroeg. Maar dat gaf ons de kans om bij ochtenddauw te wandelen in de verlaten tuin. En wederom zag de tuin er compleet anders uit!

Kom je tijdens de zomermaanden overnachten in het arboretum, dan wacht je ’s ochtends een heerlijk ontbijtje dat je in alle rust kan eten bij de cocoon. Want pas om 10u komen de eerste bezoekers aan in de tuin.

Een absolute aanrader voor natuurliefhebbers die eens willen slapen in de bomen! Haast je, want er zijn nog maar enkele nachten vrij! Cocoon Kalmthout loopt nog tot eind september. Check hier voor de overnachtingen.

Wil je de cocoon enkel van buitenaf bewonderen, dan kan dit ook. Tijdens de zomermaanden zijn er allerlei activiteiten die je met de kids kan doen. De kunstroute is nog de hele zomer te bewandelen. Maar er wordt ook een zomerspeurtocht gehouden. Deze zomer duiken de kinderen tijdens de zoektocht in de wereld van natuurkunstenaars. Middenin het botanisch paradijs kan je zoveel knutsel ideeën opdoen dat je er een ganse zomer mee kunt vullen. Check hier voor meer info!

Wil je meer weten over onze overnachting in de Cocoon in het Arboretum Kalmthout? Vul dan gerust onderstaand formulier in.


Previous
Previous

Funbike cruising in de herfst

Next
Next

10 goede redenen om Hoogstraten te bezoeken met kids