Bloesemroute in de Kempen

Say what???! Bloesem in de Kempen? Hiervoor moeten we niet massaal naar Limburg? Nochtans komt Limburg ieder jaar massaal in het nieuws met hun prachtig bloeiende fruitbomen. Geheel terecht natuurlijk! Maar ook de Kempen verdient haar plekje in dit rijtje. Dus dit jaar allen naar Hoogstraten!

De Bloesemroute Hoogstraten brengt je bij drie verschillende telers die tijdens deze periode hun deuren opzetten voor bezoek. En je bent net op tijd! Van 10 april tot 9 mei kan je genieten van deze wondermooie tocht door de Kempense natuur.

Wij startten bij Fruitbedrijf Stoffels-Van Baelen geweest waar je tussen de appel-en perenbomen kan rondwandelen. Het domein is perfect voor de allerkortste beentjes, waar we een goed uurtje zoet zijn geweest met bloemetjes plukken. De bloesem zelf was off limits, maar Aïsha en Sienna zijn wel helemaal losgegaan op de velden madeliefjes, paardebloemen en oh yes, de pluisbloemen! Je kent het wel, two steps forward, three steps back! Ga zeker op een moment dat de winkel open is, zodat je de lekkerste appels en peren kan meenemen en overheerlijk vers appelsap kan drinken.

Verscholen achter de boomgaard liggen uitgestrekte weiden vol paarden en uiteraard nog meer bloemen! Met kleine kindjes kan je daar een leuke picknickstop maken aan de tafel of op de grond. Onze meisjes vond het heerlijk om op dit plekje bloemenwinkel te spelen. Ondertussen hadden ze toch al genoeg bloemen verzameld om een zakcentje bij te verdienen! Papa Ronald ging ondertussen helemaal wild met zijn camera en maakte een van z’n mooiste macro-shoots ever! De ene shot na de andere was een succes!

Leuk weetje voor de vroege vogels onder ons. Wanneer je memorabele landschapsfoto’s wil maken, kom zeker hier heen. Wat boer Wim doet om de bloesems te beschermen voor eventuele vorst is een laag nat ijs over de bloesems te gooien. Dit geeft een laag ijs over de bloemen wat bij het ochtendgloren prachtige foto’s geeft! Zet die wekker alvast en kom op een koude ochtend zeker naar hier!

Wij hebben vorig jaar slechts een klein deel van de Bloesemroute gevolgd, maar de route zelf is tot 9km lang. Wanneer je de route volgt, kom je na de appels en peren van Stoffels bij de blauwe bessen van Tom & Jacqueline Mertens. Deze overheerlijke bessen smaken natuurlijk verrukkelijk. Maar bij Tom & Jacqueline worden ook sapjes, confituren en zelfs elixirs gemaakt! In de zomer vinden hier ook de zelfplukdagen plaats. Een plezier voor groot en klein! Bij deze laatste klopt ook het hart van Local Harvest, een samenwerkingsverband in de vorm van een VZW tussen lokale telers waar gewerkt wordt naar een eerlijke marge voor de producent en een no-waste policy. Alle telers die in dit artikel vernoemd worden, maken deel uit van dit mooi initiatief. Na de blauwe bessen van Tom en Jacqueline loopt de bloesemroute verder tot de kersen van Lu en Els Adriaensen-Wynants. Kersenbloesem, is er iets mooiers dan dat? Niet te missen!

Wie nog nooit in Hoogstraten en omstreken is komen wandelen zal verbaasd zijn de fantastische wandelpaden, ongerepte natuurlijk en impressionante uitzichten. Kom zeker voor 9 mei naar Hoogstraten en geniet van al dit moois. Met de kleintjes te doen? Kom ofwel met de fiets als je uit de buurt bent en anders kan je gemakkelijk de wagen nemen van stopplaats tot stopplaats.

Ons bezoekje dateerde van vorig jaar en was nog niet compleet. Maar we wilden jullie deze parel een wandeling niet ontnemen en zeker op tijd de wereld insturen. Dus snel snel, mis het zeker niet! Nog tot begin mei te bewonderen.

Wil je meer weten?
Check dan zeker hier de bloesemroute op de website van Visit Hoogstraten voor meer info.

Previous
Previous

Voor het eerst met de Camper op reis!

Next
Next

Van St-Emilion tot Bordeaux met kids